Kategóriák
eszközök

1D LÉZER BERENDEZÉS

Tökéletes megoldás összetett és amorf alkatrészek és szerszámok tisztítására. Kellő szakértelemmel anyagveszteség nélkül meg tudjuk tisztítani a felületet. Állítható teljesítményszintjének köszönhetően különféle felületeken használható. Precíz, környezetbarát és szép felületet biztosít a felhasználónak.

manual laser cleaner

A kézi lézer tisztító berendezések modern, innovatív eszközök, amelyek egyre népszerűbbek a különböző iparágakban a tisztítási feladatokhoz. Mivel a folyamat alatt csak lézersugarat kell használnunk, így nincs káros hatással az emberi egészségre és a környezetre sem. A hagyományos tisztításoknál, például szárazjeges vagy homokfúvás ott fokozottan kell figyelni a személyes és környezeti védelemre. Főleg amorf formájú, nagy felületű anyagok esetében ajánljuk, mert könnyedén távolít el durva szennyeződéseket, rozsdafoltokat, vastag festék rétegeket, nagy mennyiségű műanyag maradványokat. Az 1D-s lézer tisztító esetében arra kell figyelnünk, hogy amennyiben kézi vezérléssel használjuk, ott az emberi hibalehetőség fennáll. Amennyiben a lézert szeretnénk automatizálni gond nélkül lehetséges, hiszen robot technológiával ötvözhető.

Felhasználási területek:

Fémfelület tisztítás:

Rozsda eltávolítására számos iparban használják, mert a fém felületekről úgy távolítja el a rozsdát, hogy közben nem koptatja az alapanyagot. Vastag festékréteg, ipari festék és bevonat eltávolítása a lézerrel gyorsan és hatékonyan elvégezhető. Oxidációs rétegek eltávolítására az automata lézer berendezésünk a legalkalmasabb, viszont a nagy felületek esetében, inkább az 1D-s lézerfejet ajánljuk.

manual laser cleaner

Homokszórás és a lézer tisztítás:

A homokszórás és a lézeres tisztítás két különböző technológia, amelyeket felületek tisztítására és felújítására használnak. A homokszórás mára már nem annyira használatos technológia, a lézer tisztítás kezdi átvenni a helyét több iparágban is. Itt egy összehasonlítás a kér technológiáról:

Homokszórás:

A homokszórás vagy homokfúvás egy hatékony és gyors felülettisztítási eljárás, amelyet széles körben használnak a különböző iparágakban. Ez a technológia a fizikai tisztítás és a kézi csiszolás helyett alkalmazott módszer, amely sokkal gyorsabb és hatékonyabb eredményeket biztosít. A homokszórás során nagy nyomású levegő segítségével abrazív szemcséket (általában homokot) fújnak a tisztítandó felületre. Ez a módszer kiválóan alkalmas rozsdás, festett vagy más módon szennyezett felületek gyors és alapos tisztítására. A homokszórás technológiájának működése során egy nagy teljesítményű kompresszor által biztosított levegőmennyiség nagy nyomással (6-10 bár) juttatja a homokot vagy más abrazív anyagot egy tartályból, szórótömlőn keresztül a tisztítandó felületre. Ez az eljárás mechanikai súrlódással, a felület koptatásával távolítja el a szennyeződéseket, rozsdát vagy festéket.

Azonban a hagyományos homokszórásnak és más szemcseszórásos eljárásoknak vannak hátrányai és kockázatai is:

Hőterhelés: A nagy sebességű szemcsék becsapódása hőt termel, ami az alapfelület sérüléséhez vagy deformációjához vezethet.

Felületi sérülések: Ha nem megfelelően alkalmazzák, a homokszórás súlyos károkat okozhat az anyagban. Például a síklemezek eldeformálódhatnak, a kőburkolatok erősen kophatnak, és a fa felületek elporladhatnak.

Koptató hatás: Az abrazív anyagok, mint a homok, kvarchomok, acélszemcse vagy üveggyöngy, jelentős felületi érdesedést okoznak, amely nem mindig kívánatos.

A homokszórás (homokfúvás) nem alkalmas sérülésre érzékeny felületek, mint nemesfém, műanyag, üveg, alumínium tisztítására.

A homokszórás környezetében nagyobb területen belül, lehetetlen megmaradni, a keletkező portól és a nagy zajterheléssel járó fúvólevegő sem könnyíti meg a helyzetet. Itt még feltétlen ki kell emelni, hogy a felhasználónak teljes védőfelszerelésben kell dolgoznia.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a homokszórás erősen kártékony hatását sem az emberi szervezetre, amely köztudottan szilikózist és rákot okozhat.

laser cleaner 1d equipment

Lézer tisztítás:

A lézertisztítás egyik legfontosabb jellemzője, amely megkülönbözteti a hagyományos módszerektől, az a felület sértetlensége a tisztítás után. Ez azt jelenti, hogy a tisztítási folyamat során a felületet nem éri fizikai károsodás, így az eredeti állapotában marad. Ennek köszönhetően a lézeres tisztítás ideális megoldás lehet azokban az esetekben, amikor a felület integritása kulcsfontosságú. A lézeres tisztítás segítségével különféle szennyeződések, mint például rozsda, festék, olaj, gumi, zsír, korom, gyanta és egyéb maradványok, hatékonyan eltávolíthatók különböző anyagokról, mint fém, kerámia, beton és természetes kő felületekről. A lézeres tisztítás gyakran alkalmazható előkészítő lépésként a technológiai folyamatokhoz. Például érintkező felületek előkészítésére ragasztáshoz, ahol a tiszta és sértetlen felület biztosítja a ragasztó maximális tapadását.

Környezetbarát és segédanyagok nélküli eljárás

A lézeres tisztítás egy gyors és környezetbarát technológia. Az eljárás során nincs szükség további segédanyagok használatára, amelyeket a hagyományos módszereknél alkalmaznak, mint például homokszórás, szárazjégszórás vagy vegyszeres tisztítás. Ezáltal csökken a hulladék és a környezeti terhelés.

Ipari alkalmazások:

Az iparban a lézeres tisztítás különösen hasznos bonyolult felületű szerszámok tisztítására anélkül, hogy a felületet megsértené vagy alakváltoztatást okozna. A lézeres tisztító eljárás lehetővé teszi a nyitott rálátással rendelkező felületek kezelését, gyorsan és kíméletesen anélkül, hogy a szerszámot ki kellene szerelni.

Szerszámok és egyéb tisztítási alkalmazások:

Szerszámok precíziós tisztítása: prés, fröccsöntő, kivágó, mélyhúzó szerszámok.

Nyomdai hengerek precíziós tisztítása: például anilox hengerek tisztítása a flexo nyomdákban.

Egyéb alkalmazások: fogaskerekek, sütőformák és más ipari eszközök tisztítása.

A lézeres tisztítás egy rendkívül hatékony és sokoldalú technológia, amely számos ipari alkalmazásban bizonyítottan hatékonyan és kíméletesen távolítja el a szennyeződéseket a felületekről, biztosítva a felületek sértetlenségét.