Kategóriák
szolgáltatások

MANUÁLIS LÉZER HEGESZTÉS

A manuális lézeres hegesztéshez nincs szükség huzalanyagra vagy védőgázra. A folyamat elvégezhető kézi szerszámmal vagy teljesen automata berendezéssel.

welding

A manuális lézer hegesztő egy olyan eszköz, amely lézersugarat használ fémek vagy más anyagok összekapcsolására. A lézer hegesztés előnyei közé tartozik a nagy pontosság, a minimális hőhatás, rugalmas és sokoldalú felhasználás és a magas minőségű hegesztési varratok.

Fő jellemzői:

A lézersugár pontos irányíthatósága lehetővé teszi a finom hegesztési munkákat, amelyek fontosak a bonyolult geometriájú alkatrészek esetében. A munkavégzés közben a hőhatás zóna kicsi, így a környező anyagok kevésbé deformálódnak vagy egyáltalán nem deformálódnak, és kevesebb utómunkát igényelnek vagy szükségtelen az utókezelés. A felsorolt jellemzői lehetővé teszik az ipari felhasználást például autóipar, fémipar stb. Karosszéria panelek, kipufogórendszerek, fém csövek, fém alkatrészek és más fém alkatrészek hegesztésre kiváló lehetőséget kínál.

traditional laser welding

Hagyományos hegesztési eljárások:

A hagyományos hegesztési eljárások, mint például a MIG (Metal Inert Gas) és a TIG (Tungsten Inert Gas) hegesztés, különböző módszereket alkalmaznak az anyagok összekapcsolására, és számos hasonlóságot mutatnak a lézer hegesztéssel. Az alábbiakban részletesebben is bemutatom a hagyományos hegesztési eljárásokat és összehasonlítom őket a lézer hegesztéssel.

Ívhegesztés:

Az ívhegesztés során az elektromos ív által generált hő megolvasztja az alapanyagot és a hegesztőanyagot (ha használnak ilyet), így létrehozva a kötést. Az ívhegesztésnek több típusa van, ezek közül néhány a következő:

1. MIG/MAG (GMAW – Gas Metal Arc Welding):

Ebben az eljárásban egy folyamatosan adagolt hegesztőhuzal szolgál elektródként és töltőanyagként. Az eljárás során védőgáz (inert vagy aktív) áramlik az ív és a hegesztési medence körül, hogy megvédje az olvadt fémet a légköri szennyeződésektől.

Előnyök: Magas hegesztési sebesség, könnyen automatizálható.

Hátrányok: Kevésbé alkalmas nagyon vékony anyagokhoz, védőgáz használata miatt érzékeny a szélre.

2. TIG (GTAW – Gas Tungsten Arc Welding):

Ebben az eljárásban a volfrám elektróda nem olvad meg, hanem csak az ívet szolgáltatja. A töltőanyagot külön kell adagolni, és az inert védőgáz (általában argon) védi az olvadt fémet.

Előnyök: Magas minőségű és precíziós hegesztés, jó vékony anyagokhoz.

Hátrányok: Lassú hegesztési sebesség, magasabb kézügyességet igényel.

Összehasonlítás a Lézer Hegesztéssel:

Hasonlóságokok közé sorolhatjuk az olvadék képződést (alapanyag és a hegesztőanyag megolvad, majd hűlés közben kötést hoz létre), bár a lézer hegesztésnél nem minden esetben szükséges a hegesztőanyag használata. Másik hasonlóság lehet a védőgáz használata, bár a lézer esetében erre sincs mindig szükség, csak bizonyos anyagok esetében.

manual laser welding

Különbségek:

Hőforrás:

A hagyományos hegesztési eljárásokban az elektromos ív, míg a lézer hegesztésben a fókuszált lézersugár szolgáltatja a hőt.

Pontosság és Hőhatás:

A lézer hegesztés rendkívül pontos és kisebb hőhatású, ezért kevesebb torzulást okoz az anyagban vagy nem okoz, míg a hagyományos hegesztési eljárások nagyobb hőhatás zónával rendelkeznek, így több esély a torzulásra.

Sebesség és Automatizálás:

A lézer hegesztés gyorsabb és könnyebben automatizálható, míg a hagyományos hegesztési eljárások sebessége és automatizálási lehetőségei eltérőek.

Költségek:

A kezdeti beruházás a lézer hegesztés esetében magasabb, de a fogyóeszközök és az utómunkálatok költségei alacsonyabbak lehetnek.

Alkalmazási Példák:

MIG/MAG hegesztés:

Nagy méretű fémszerkezetek, például autókarosszériák és építőipari szerkezetek hegesztése alkalmas.

TIG hegesztés:

Finom és precíziós munkák, mint például rozsdamentes acél és alumínium hegesztése, valamint csövek és vezetékek összekötése.

Lézerhegesztés:

A hegesztés során pontos szép varratok hozhatók létre, nem szükséges huzal anyag és védőgáz sem a hegesztéshez csak bizonyos alapanyagok esetében.